En gruppe som var over gjennomsnittet interessert i indianerkulturen i USA fikk med seg en unik reiseopplevelse i mai/juni 2016. For første gang arrangerte vi en tur der hovedtemaet var indianerkulturen i USA. Så vidt oss bekjent er det ingen andre turoperatører i Norge som arrangerer lignende turer.

Vi fikk bli kjent med flere indianere som var med oss på hele eller deler av turen. Buffalo Child var med på hele turen. Han er skuespiller, og har blant annet spilt i filmen Danser med ulver, med Kevin Costner i hovedrollen. Og så er han kompis med Tore «på sporet» Strømøy! Vi stiftet også bekjentskap med familien Yellowhawk i Sør-Dakota. Bestefar Gerald, sønnen Jim og barnebarna Steven og Robert. Alle sammen danset for oss da vi ankom hotellet i Rapid City, og Steven og Jim var med som lokale guider de neste to dagene.

Fra venstre: Steven Yellowhawk, Buffalo Child, Gerald Yellowhawk, Tore StrømøyFra venstre: Steven Yellowhawk, Buffalo Child, Gerald Yellowhawk, Tore Strømøy
Grand Canyon of YellowstoneGrand Canyon of Yellowstone er ikke så kjent som den store Grand Canyon i Arizona, men likefult veldig spektakulær natur. Fra venstre Tore Strømøy, Buffalo Child og reiseleder Erling Hansen.

Vi besøkte flere indianerresrevat, og ikke minst noen berømte slagmarker. I Pine Ridge-reservatet besøkte vi stedet for massakren ved Wounded Knee. I Crow – reservatet i Montana besøkte vi den berømte Little Bighorn Battlefield, der general Custer ble slått av indianerne. Vi besøkte også det mindre kjente Rosebud Battlefield. Vi fikk være med på seremonier, og noen fikk også anledning til å være med på en pipeseremoni (som på norsk ofte feilaktig kalles fredspipe).

Buffalo Child forteller om slaget ved Little Bighorn, der general Custer ble slått, og der han endte sitt liv.Buffalo Child forteller om slaget ved Little Bighorn, der general Custer ble slått, og der han endte sitt liv.
Renseselsseremoni i RosebudVi fikk være med på flere seremonier, blant annet som denne renselsesseremonien ved Rosebud Battlefield i Montana. Indianerne sitter alltid i ring, da er alle like.

En dag hadde vi en skikkelig «Tore på sporet»-opplevelse. Tore hadde for mange år siden en sak i Montana, og vi kjørte til den byen, som heter Big Timber. Der traff vi igjen noen av de som var med i TV-programmet, og besøkte den veldig norske kirken midt ute på prærien i Montana.

I Montana fikk vi være med på en «Tore på sporet»-dag. Her er Tore tilbake på gamle trakter, foran den veldig norske Melville Lutheran Church.I Montana fikk vi være med på en «Tore på sporet»-dag. Her er Tore tilbake på gamle trakter, foran den veldig norske Melville Lutheran Church.
Devils TowerVed Devil’s Tower i Wyoming. Indianerne har flere navn på det veldig spesielle fjellet, blant annet Bear Lodge.

Et av høydepunktene var Yellowstone nasjonalpark. Dette er verdens første nasjonalpark, og er kjent for sin varierende natur, varme kilder og geysirer, og ikke minst et rikt dyreliv. Vi fikk oppleve den majestetiske buffaloen både på nært hold der den spaserte på veien like foran bussen, og i store flokker. En av flokkene inneholdt flere hundre dyr, og vi kunne se for oss hvordan det var på prærien før de hvite kom, da det var store flokker med buffalo som var så viktig for indianerne.

I Yellowstone nasjonalpark er det mye buffalo.I Yellowstone nasjonalpark er det mye buffalo. Foto: Tore Strømøy
Old FaithfulYellowstone nasjonalparks mest besøkte attraksjon: Geysiren Old Faithful (gamle, trofaste) som har utblåsning hvert 90. minutt.

Vi besøkte også kjente landemerker som Mount Rushmore (med presidentene i fjellet), monumentet over indianerhøvdingen Crazy Horse, det meget spesielle fjellet Devil’s Tower (eller Bear Lodge som indianerne kaller det) og ikke minst storbyen Salt Lake City. Der fikk vi en omvisning på tempelplassen som er mormonerkirkens hovedsete.

Crazy Horse-monumentet. Slik det skal bli, og slik det ser ut i dag, nesten 70 år etter oppstartenCrazy Horse-monumentet. Slik det skal bli, og slik det ser ut i dag, nesten 70 år etter oppstarten
Mount RushmoreMount Rushmore og «presidentene i fjellet». Disse fire presidentene var sagt å være de viktigste i nasjonen historie da monumentet ble påbegynt på slutten av 1920-tallet. Fra venstre George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt og Abraham Lincoln.

Da vi la ut turen for salg, var det voldsomt stor interesse! Mange som ikke hadde anledning til å bli med i år, har spurt om det blir ny tur neste år. Og vi kan glede alle med at vi holder på å planlegge neste års tur! Så det blir ny tur! Les mer om turen som går 22.05.2017 - 04.06.2017 her. Takk for turen til alle dere hyggelige menneskene som var med på turen og var med å gjøre turen minneverdig! Erling Hansen, reiseleder

Astrid og Lars Bækken reiser med Solgruppen til Albir hvert år. De forteller hvordan de har det på langtidsferie i Albir og hvordan det er å komme tilbake år etter år.

I år har vi 10-årsjubileum! Totalt har vi vært 17 ganger i Albir med Solgruppen. De siste årene 3 ganger per år. Midtsommer er vi hjemme i Norge, men reiser ned på våren for å få en forsmak på sommeren og til høsten igjen for å forlenge den. Vi måtte avbestille en tur på grunn av alvorlig sykdom, men turen vi tok i mars var virkelig noe vi så frem imot og som var gulrota som gav nye krefter og bedre humør. 

Vi dro sammen med venner og familie og hadde det helt topp. Astrid blomstret opp. Vi feiret bursdager på Bok-Cafe´n, fikk trygghet og oppfølging av Solgruppen og været var topp. Albir er godt tilrettelagt og med deilig klima som gjør at man kan være mer aktive enn hjemme i Norge. Vi er jo blitt eldre og har våre plager, men det tørre klimaet her gjør godt. Vi anbefaler på det varmeste våre venner til å bli med oss til vårt hjem i solen.

På Bok-Cafe´n treffer vi alltid likesinnede. De serverer både norsk og spansk mat og har ulike temakvelder. Vi har vært med på mange av utfluktene som arrangeres og som står på aktivitetsprogrammet som kommer hver uke. Astrid liker godt å sole seg, mens Lars er mer aktiv. Han liker å se på Rosenborgkamp og skisport på Bok-Cafe´n.

Vi føler en trygghet med vakttelefonen, som er tilgjengelig 24 timer i døgnet og at det er norsktalende lege der, om vi skulle trenge det. Fra gang til gang lagrer vi en bag med våre ting hos Solgruppen, så vi ikke behøver å reise frem og tilbake med det hver gang. Vi har også feriert med barn og barnebarn, og sitter igjen med flotte og varige minner i alle generasjoner.

Vi bruker pengene våre på å reise, og kose oss. Skaper minner og lever lengre på det til neste tur. «Å reise er å leve» er mottoet vårt.

Vi trives i Albir og føler oss trygge med Solgruppen.

 

Astrid og Lars

Astrid og Lars Bækken på den Norske Bok-Cafe`n i Albir

 Over flere år har vi utviklet et langtidsferieprodukt som er i henhold til Solgruppens verdier; reiseglede, trygghet, trivsel og fellesskap. Det hele begynte i Albir på Costa-Blanca kysten i Spania før vi utvidet med Gran Canaria i 2010 og fra i år tilbyr vi Jomtien, Thailand.


Promenaden i Puerto Rico


Trygghet 

Når en kunde tar kontakt med oss, arbeider våre reisekonsulenter for å tilrettelegge en langtidsferie etter kundens behov og ønsker. Vi ønsker denne kontakten, og det er derfor man ikke kan bestille reisen på nettet uten å ha vært i kontakt med oss først. Vi har norske reiseledere på destinasjonene som jobber for at gjestene skal få en trygg og bekymringsløs hverdag i sitt nye hjem i solen. Langtidsferie med Solgruppen begynner når man møter en av våre reiseledere på flyplassen. På bussen fra flyplassen til bostedet får man utdelt aktivitetsprogram og informasjon om blant annet treffetider, døgnåpen vakttelefon og annen nyttig informasjon. Solgruppen er så klart medlem av reisegarantifondet. 

 Reiseleder Hanne med gjest

 Reiseleder Christian med nettbrett kurs for gjester


 

Pause fra snø og kulde

Ikke bare er det deilig med en pause fra snø og kulde, det gir også helsegevinst på flere måter. Med langtidsreise til varmere strøk unngår du risikoen med isbelagte fortau. Gjennom solrike dager i varmere strøk vil kroppen knytte til seg Vitamin D, noe som er vanskelig i mørke vinterdager hjemme i Norge. Et mildere klima gir mindre ledd og muskelsmerter.   

Promenaden i Albir


 

Fellesskap og trivsel

Solgruppen har også mange enslige gjester som kommer igjen år etter år. En av de viktigste årsakene til dette er at vi har inkluderende og hyggelige aktiviteter på destinasjonene. Våre reiseledere arrangerer aktiviteter som for eksempel felles trimturer, boccia, felles måltider, bingo, quiz. Mange av våre gjester får seg nye bekjentskaper på langtidsferie med Solgruppen, og disse møter de igjen år etter år. Du kan lese om Marit Pettersen fra Frøya som reiste som enslig med Solgruppen ved å trykke her.

Boccia i Albir med Solgruppen
Felles trimtur i Albir

 

Reiseglede - morsomme og interessante utflukter

Solgruppen arrangerer ukentlig interessante og morsomme utflukter som gir gjestene mulighet til å få og ta til seg nye impulser på sin langtidsferie. På facebook gruppen Solgruppen Spania kan du lese om og se bilder fra utflukter ut fra Albir.

Utflukt med Solgruppen
Utflukt med Solgruppen Gran Canaria

 

 Har du lyst til å dele din reiseopplevelse med Solgruppen? Legg gjerne igjen en tekst i kommentarfeltet under. Du kan også dele blogginnlegget på facebook ved å trykke på knappen del. Dersom du ønsker mer informasjon kan du ringe oss på telefon 73 53 50 12 eller bestill vår katalog

 

Vi vil rette en stor takk til Oline Lilleholte Staverløkk for tekst og bilder fra reisebrevet.

 

I EMMIGRANTENS FOTEFAR FRA SOKNEDAL TIL AMERIKA

 

47 spente Soknedalinger satte kursen for Amerika 23. september i høst for å oppleve det ”norske” Amerika. Vår arrangør Amerikabussen/Solgruppen v/Erling Hansen fra Rennebu, vår energiske og sprudlende reiseleder Wyonne Long(fra Oslo/Minnesota) og vår blide og serviceinnstilte bussjåfør Less (fra Wisconsin), gjorde sitt ypperste for å gjøre reisen vår så fin som mulig. Vi reiste rundt i 4 delstater, Minnesota(MN) – Wisconsin(WI) – Sør Dakota(SD) og Nord Dakota(ND). Du får mye ut av en reise når du blir geleidet til attraksjoner som er verd å se, og Amerikabussen er gode på akkurat det.

 

Vi startet vår reise med en rundtur i tvillingbyene Minneapolis og St.Paul i Minnesota.

I St. Paul fikk vi komme hjem til et pensjonist-par som Wyonne hadde truffet på hurtigruten i Norge, 14 dager tidligere. Ann og Jack Fecht ba oss alle (47!) på kanapeer, vin og kaffe. De bodde i et fint villastrøk med stor innholdsrik hage med epletrær, busker, blomster og et lite lysthus med fin dekorering. Du snakker om gjestfrihet vi sent vil glemme!

Besøk hos Ann og Jack Fecht i St. Paul

Besøk hos Ann og Jack Fecht i St. Paul. 

 

Wisconsin var den første staten hvor mange norske slo seg ned. Område Chippewa Valley var kjent for tømmer- og sagbruksindustri og var nok en av grunnene til at mange fra Soknedal slo seg ned her. "Lille Soknedal" er ei grend der det stort sett bare var innvandrere fra Soknedal. Det ligger ved Chippewa River litt sør for Eau Claire i Wisconsin.

Fellesbilde hos The Florian Gardens Eau Claire Wisconsin

Fellesbilde hos The Florian Gardens Eau Claire Wisconsin

 

I dette området besøkte vi Peterson Cemetery, Springbrook Lutheran Church og Springbrook Lutheran Cemetery. Her var det mange kjente navn fra Soknedal. Vår gjesteguide på blant annet Springbrook Cemetery var Millard Sivertson (87år). Det viser seg at han er undertegnedes firemenning, med opphav fra Øver-Eggen og Kjønnum i Sørbygda. Det oppdaget vi etter at vi kom hjem og fikk sjekket opp med Bygdaboka. Millard som hadde bursdag 30. oktober, har nå mottatt ”ull-hussu” strikket av mor, melkesjokolade, brev og bilder som ble godt pakket inn og sendt til Amerika. Artig opplevelse å ha truffet slekt likevel på turen.

 

Besøk på Springbrook Lutheran Cemetery i Elk Mound( Lille Soknedal)

Besøk på Springbrook Lutheran Cemetery i Elk Mound( Lille Soknedal)

 

Vi besøkte også gården til Jim Holte som har sine aner fra Holte, Søstu i Sørbygda. Han hadde satt fram reisekista til Jens B. Holte ute på tunet, slik at vi fikk se den.Mange i reisefølget traff flere slektninger i løpet av turen, og vi kjørte igjennom et område med mange kjente gårdsnavn fra Soknedal. Vi hadde en samling på hotellet i Eau Claire der den lokale Sons of Norway, Løven Logde, stilte med kaffe og småkaker. Her møttes etterkommere av Soknedalinger til en trivelig prat.

 

Besøk på Jim Holte sin gård i Lille Soknedal 

Besøk på Jim Holte sin gård i Lille Soknedal

 

Ferden gikk så videre til Black Hills i Sør-Dakota hvor vi besøkte Crazy Horse minnesmerke og Mount Rushmore med de fire presidentene Washington, Jefferson, Roosevelt og Lincoln hugget ut i fjellet. Et mektig syn og et populært fotomotiv. Videre kjørte vi opp til Lead gullgruve som var den største og dypeste gullgruven i Nord-Amerika inntil den ble lagt ned i 2002. Gruven produserte mer enn ca.1,25 millioner kilo gull i løpet av sin levetid. Vi besøkte også småbyen Deadwood i nærheten av Lead, som ble anlagt under gullrushet.

 

Inngangsporten til Mount Rushmore

 Inngangsporten til Mount Rushmore

 

Badlands nasjonalpark (sør i SD) består av skarpt eroderte platåfjell, pinnakler og spir, og den største fredede blandingsgress-prærien i USA. Det var regn og grått vær denne dagen, men det la ingen demper på det mektige inntrykket som disse fjellformasjonene ga oss. I tillegg fikk vi se noe av dyrelivet i fjellene også, antiloper, og præriehunder som dukket opp av sine underjordiske bol.

 

Badlands nasjonalpark 

 Badlands nasjonalpark

 

 I Nord-Dakota stoppet vi i Theodore Roosevelt Nasjonalpark. Denne parken har også landskapstypen Badlands, (tørt, leirholdig erosjonslandskap). Et skue for øye, denne gangen i flott solskinn.

 

 I Zahl, ND besøkte vi Dragseth gård med sine 2000 mål landjord. Richard (77 år) og kona Arlene driver gården og gjør det meste av arbeidet selv. De aler opp Angus kjøttfe og har kornproduksjon. Vi fikk fortalt om gårdsdriften og sett på traktorer/redskaper som var i bruk på gården. Her var det uten tvil John Deere som gjaldt! Vi fra ”småbruka” i Soknedal, hadde trolig aldri sett så stor en John Deere traktor noen gang! Inne ble vi buden på kaffe, hjemmebakt peanøttkake/formkake av Arlene og deres to døtre. Så gjestfrie og trivelige folk! 

 

Besøk på Dragseth farm

Besøk på Dragseth farm

 

Dragseth-familien ble med oss på omvisning til deres kirkegård Bethel Cemetery og den gamle skolestua, og til kirken de soknet til. En fin kirke med nydelige bly-vindu med kristne symboler i farget glass. Inne i kirken satte Terje Lyseth seg ved orgelet og spilte ”Gje meg handa di ven”. Det ble ytret forlag om å synge noen sanger der vi sto i kirkerommet og vi startet med ”Den fyrste song eg høyra fekk”, videre ”Fager kveldsol smiler” og ”Alltid freidig når du går”. Det ble en høytidelig og gripende stund i kirken der mange ble blanke i øynene. 

 

Besøk på Dragset farm

Besøk på Dragseth farm 

 

Et av turens høydepunkt var Norsk Høstfest i Minot, ND. Dette er USA's største skandinaviske festival. En av de mest populære artistene er Bjøro Haaland som trekker tusenvis til sine konserter. Bjøro is still going strong! Brødrene Solli - Tangen imponerte også stort med sitt operainspirerte repertoar. Mange flotte konserter hele dagen, og salgsutstillinger av typiske norske varer.

 

Norsk høstfest i Minot

Norsk høstfest i Minot. Bjøro Haaland er veldig populær i USA og opptrer to ganger per dag på Norsk høstfest 

 

Siste besøk i ND ble hos Kringen Lodge, Son of Norway i Fargo hvor vi fikk servert middag og dessert og en dram i baren. Nydelig mat! Svensk vert imponerte med svenske folkeviser/drikkeviser. Vi stilte ikke dårligere med vår sanger Frode Stølan som gjerne tok ei vise på strak arm. Flinke sangere! Frode og Eivind Dragset var de som også sørget for at det ble god sang på bussen.

 

I slutten av reisen fikk vi besøke Burr Vineyards i Brandon, Minnesota. Et etterlengtet lengre opphold med servering av pizza og vin, med vin-smaking utendørs i idylliske omgivelser. Burr produserer kjempegod vin, og vi storkoste oss blant vinranker, frittgående høner, gresskar og utendørs stein-ovn hvor vertskapet stekte pizza til oss.

 

Burr vineyard i Minnesota

Burr vineyard i Minnesota 

 

Dette er noe av det vi har opplevd. Vi har i tillegg sett mye prærielandskap, store rancher med kvegflokker, enorme åkrer med korn, mais og soyabønner, plenty oljerigger i ND, fått et glimt av Buffalo, shoppet suvenirer som western/cowboyhatter, cowboyskjorter og mye mer.

Vi har også besøkt Mayo Clinic, Anshus Jewellers, Mall of America, Corn Palace, Sioux Falls, Belle Forche, flere museer og kornmottak.

 

Mange i reisefølge vil nok huske spesielt godt opplevelsene der vi fikk komme hjem til familier og møte dem, og likedan besøkene i kirkene og på gravplassene. Dette er nok minner vi vil ha med oss resten av livet. Vi har lært masse om statene, og det frister så absolutt å besøke Amerika igjen!

 

Oline Lilleholte Staverløkk

 

 

Besøk www.amerikabussen.no for mer informasjon om ferdige pakketurer og kontaktinformasjon.