Unik tematur: Reisebrev fra Indianernes USA med Tore Strømøy

En gruppe som var over gjennomsnittet interessert i indianerkulturen i USA fikk med seg en unik reiseopplevelse i mai/juni 2016. For første gang arrangerte vi en tur der hovedtemaet var indianerkulturen i USA. Så vidt oss bekjent er det ingen andre turoperatører i Norge som arrangerer lignende turer.

Vi fikk bli kjent med flere indianere som var med oss på hele eller deler av turen. Buffalo Child var med på hele turen. Han er skuespiller, og har blant annet spilt i filmen Danser med ulver, med Kevin Costner i hovedrollen. Og så er han kompis med Tore «på sporet» Strømøy! Vi stiftet også bekjentskap med familien Yellowhawk i Sør-Dakota. Bestefar Gerald, sønnen Jim og barnebarna Steven og Robert. Alle sammen danset for oss da vi ankom hotellet i Rapid City, og Steven og Jim var med som lokale guider de neste to dagene.

Fra venstre: Steven Yellowhawk, Buffalo Child, Gerald Yellowhawk, Tore StrømøyFra venstre: Steven Yellowhawk, Buffalo Child, Gerald Yellowhawk, Tore Strømøy
Grand Canyon of YellowstoneGrand Canyon of Yellowstone er ikke så kjent som den store Grand Canyon i Arizona, men likefult veldig spektakulær natur. Fra venstre Tore Strømøy, Buffalo Child og reiseleder Erling Hansen.

Vi besøkte flere indianerresrevat, og ikke minst noen berømte slagmarker. I Pine Ridge-reservatet besøkte vi stedet for massakren ved Wounded Knee. I Crow – reservatet i Montana besøkte vi den berømte Little Bighorn Battlefield, der general Custer ble slått av indianerne. Vi besøkte også det mindre kjente Rosebud Battlefield. Vi fikk være med på seremonier, og noen fikk også anledning til å være med på en pipeseremoni (som på norsk ofte feilaktig kalles fredspipe).

Buffalo Child forteller om slaget ved Little Bighorn, der general Custer ble slått, og der han endte sitt liv.Buffalo Child forteller om slaget ved Little Bighorn, der general Custer ble slått, og der han endte sitt liv.
Renseselsseremoni i RosebudVi fikk være med på flere seremonier, blant annet som denne renselsesseremonien ved Rosebud Battlefield i Montana. Indianerne sitter alltid i ring, da er alle like.

En dag hadde vi en skikkelig «Tore på sporet»-opplevelse. Tore hadde for mange år siden en sak i Montana, og vi kjørte til den byen, som heter Big Timber. Der traff vi igjen noen av de som var med i TV-programmet, og besøkte den veldig norske kirken midt ute på prærien i Montana.

I Montana fikk vi være med på en «Tore på sporet»-dag. Her er Tore tilbake på gamle trakter, foran den veldig norske Melville Lutheran Church.I Montana fikk vi være med på en «Tore på sporet»-dag. Her er Tore tilbake på gamle trakter, foran den veldig norske Melville Lutheran Church.
Devils TowerVed Devil’s Tower i Wyoming. Indianerne har flere navn på det veldig spesielle fjellet, blant annet Bear Lodge.

Et av høydepunktene var Yellowstone nasjonalpark. Dette er verdens første nasjonalpark, og er kjent for sin varierende natur, varme kilder og geysirer, og ikke minst et rikt dyreliv. Vi fikk oppleve den majestetiske buffaloen både på nært hold der den spaserte på veien like foran bussen, og i store flokker. En av flokkene inneholdt flere hundre dyr, og vi kunne se for oss hvordan det var på prærien før de hvite kom, da det var store flokker med buffalo som var så viktig for indianerne.

I Yellowstone nasjonalpark er det mye buffalo.I Yellowstone nasjonalpark er det mye buffalo. Foto: Tore Strømøy
Old FaithfulYellowstone nasjonalparks mest besøkte attraksjon: Geysiren Old Faithful (gamle, trofaste) som har utblåsning hvert 90. minutt.

Vi besøkte også kjente landemerker som Mount Rushmore (med presidentene i fjellet), monumentet over indianerhøvdingen Crazy Horse, det meget spesielle fjellet Devil’s Tower (eller Bear Lodge som indianerne kaller det) og ikke minst storbyen Salt Lake City. Der fikk vi en omvisning på tempelplassen som er mormonerkirkens hovedsete.

Crazy Horse-monumentet. Slik det skal bli, og slik det ser ut i dag, nesten 70 år etter oppstartenCrazy Horse-monumentet. Slik det skal bli, og slik det ser ut i dag, nesten 70 år etter oppstarten
Mount RushmoreMount Rushmore og «presidentene i fjellet». Disse fire presidentene var sagt å være de viktigste i nasjonen historie da monumentet ble påbegynt på slutten av 1920-tallet. Fra venstre George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt og Abraham Lincoln.

 

Legg igjen en kommentar