Midtvesten og Texas i utvandrernes fotspor


Hjemkomstmuseet i Moorhead

I samarbeid med Migrasjonsmuseet i Stange (tidl. Utvandrermuseet) ønsker vi velkommen til en spennende tur i fotsporene til utvandrere fra Hedmark. Turen avsluttes i Texas der vi skal besøke stedet der Cleng Peerson bodde siste delen av sitt liv. Reiseleder på turen blir museumsdirektør Knut Djupedal. Han har vokst opp i USA og er en av de fremste eksperter i Norge på amerikansk historie.

Knut Djupedal er reiseleder på denne turen
Knut Djupedal
Reiseleder på turen blir Knut Djupedal, direktør ved Migrasjonsmuseet i Stange (tidligere Utvandrermuseet). Djupedal er født i Norge, men familien utvandret til USA da han var barn. Han kom tilbake til Norge da han var i 20-årene. Han har Mastergrad i historie fra USA og Magistergrad i folklore fra Norge. Han er medforfatter av boka «Amerikabilder. Den norske Vesterheimen 1860-1960» og er ekspert på amerikansk historie.

Trisdag 04. september 2018
Avgang fra Oslo lufthavn Gardermoen kl. 11.50 med KLM til Amsterdam. Fra Amsterdam flyr vi direkte til Minneapolis hvor vi ankommer ca. kl. 17.30 lokal tid (7 timer tidsforskjell). Bussen møter oss på flyplassen og tar oss til hotellet nær flyplassen og USAs største kjøpesenter, Mall of America.
05. september
I dag skal vi på en guidet tur i tvillingbyene Minneapolis og St. Paul. Vi skal blant annet besøke Capitol-bygningen, Minnesota Historical Center og Luther Seminary der vi finner den aller første norske kirken i USA. Turen avsluttes i den ene av to gjenværende norske kirker i USA, nemlig Mindekirken. Der er også det nye Norway House.
Minnesota State Capitol bygningenMinnesota State Capitol bygningen
06. september
Vi sjekker ut fra hotellet og følger Mississippi-elven sørover. Dette er et naturskjønt område som kan minne om en norsk fjord! Vi stopper blant annet i Red Wing der en av de første norske skoler i USA var. I Houston, Minnesota, skal vi besøke stedet der kirken som i dag står på Migrasjonsmuseet i Stange er fra. Vi skal også besøke Norskedalen, et utendørsmuseum med en imponerende samling av bygninger etter norske immigranter i distriktet. Overnatting i La Crosse, Wisconsin.
07. september
I dag kjører vi i et område som var tidlig befolket av norske immigranter. Blant annet besøker vi Spring Grove der det står en statue av «Han Ola og han Per», to karakterer fra en populær tegneserie blant norske immigranter. I Decorah besøker vi Vesterheim Norwegian American Museum, som visstnok skal være det største museet i USA tilegnet en spesiell immigrantgruppe. Vi spiser middag i Decorah før vi kjører til Minneapolis.
MississippiMississippi
08. september
Vi kjører fra Minneapolis mot nordvest og stopper først i byen Alexandria og ser «verdens største viking», Big Ole (Store Ole). Der er det også mulighet til å besøke Runesteinsmuseet, der «Kensington Runesteinen» befinner seg (Migrasjonsmuseet har en kopi i full størrelse). Etterpå fortsetter vi til Fargo I Nord-Dakota. Her skal vi spise middag på Kringen Lodge, en av de mest aktive Sons of Norway-losjene i USA. Fargo er vennskapsby med Hamar.
09. september
På Minnesotasiden av elven Red River ligger Moorhead. Her besøker vi Hjemkomstmuseet, bygget opp rundt det moderne vikingskipet «Hjemkomst». Skipet ble bygd i Minnesota, og seilte fra Duluth helt til Bergen! Her er også en tro kopi av Hopperstad stavkirke fra Vik i Sogn. Vi fortsetter sørover i Red River-dalen, et av de mest fruktbare jordbruksområdene i verden. Etter en kort stopp i Kindred, der Migrasjonsmuseets Kindredhus er fra, kommer vi til Brookings i Sør-Dakota der vi skal overnatte.
Vesterheim MuseumVesterheim Museum
10. september
Første stopp i dag er ved Pipestone National Monument, et av indianernes hellige steder, hvor man fremdeles utvinner stein til indianernes fredspiper. Vi kjører østover inn i Minnesota igjen og besøker blant annet Fort Ridgely og får høre om indianeropprøret her i 1862. Utpå ettermiddagen kjører vi til Minneapolis hvor vi igjen skal overnatte to netter.
11. september
I dag blir det en halvdagsutflukt til Northfield og St Olaf College, den mest kjente av de fire universitetene som ble grunnlagt av norske immigranter i USA. Vi besøker også banken der Jesse James-banden ble tilintetgjort av norske borgerkrigsveteraner. Vi er tilbake på hotellet tidlig på ettermiddagen. For de som ønsker det, kan hele dagen benyttes til shopping på Mall of America, eller å utforske Minneapolis og St. Paul på egen hånd.
Big Ole
Big Ole viking
St. Olaf CollegeSt. Olaf College
12. september
Vi drar til flyplassen like ved hotellet og flyr til Dallas, Texas, hvor vi ankommer tidlig ettermiddag. Vi besøker Dealey Plaza, der John F. Kennedy ble drept. Så kjører vi til den lille byen Clifton i Bosque County. Vi skal overnatte på hotellet Velkommen Inn (!) i to netter.
13. september
Bosque County, Texas, hadde mange immigranter fra Stange og Vallset på 1850-tallet. Her bodde også «Den norske utvandringens far,» Cleng Peerson, på sine gamle dager. Vi skal besøke hans grav. Her møter vi også norsk-amerikanere med røtter fra Stange og Vallset.
14. september
I dag kjører vi siste etappe på reisen, fra Bosque County til Houston. I utkanten av Houston besøker vi San Jacinto Monument, der slaget som gjorde Texas uavhengig fra Mexico ble utkjempet. Her ligger også USS Texas skipsmuseum. Dette skipet deltok under D-dagen i Normandie i 1944. I dag er Houston kanskje mest kjent som oljeby.
Dealey Plaza, DallasDallasCleng PeersonCleng Peerson
15. ;september
En rolig morgen, før vi sjekker ut fra hotellet og kjører til flyplassen. Avgang til Amsterdam kl. 15.05.
16. september
Ankomst Amsterdam kl. 07.15. Vi går gjennom passkontroll, men trenger ikke ta ut bagasje i Amsterdam.
San Jacinto MonumentSan Jacinto Monument

Inkludert i prisen

  • Fly Oslo - Minneapolis, Houston - Oslo
  • Hotell  inkl. frokost 11 netter
  • 6 fellesmåltider
  • Busstransport i komfortabel turistbuss inkl. transfer til og fra flyplass
  • Inngang på museer og nasjonale monument i henhold til program
  • Norsk reiseleder med på hele turen

Ikke inkludert:

  • Øvrige måltider
  • ESTA-registrering (innreisetillatelse i USA).

Pris

Pris pr. person i dobbeltrom kr 24 900,-

Tillegg for enkeltrom kr 6 000,-

Tilslutningsbillett utenfor Gardermoen kommer i tillegg.

Vi tar forbehold om endringer i programmet.

 


Bestill reisen
Last ned program Send oss en forespørsel
Kart for <?$travel->name?>