USAs Midtvest - i Thamspaviljongens fotspor


Hjemhentingen av Thamspaviljongen fra Mount Horeb i Wisconsin til Orkanger var en stor begivenhet i Orkdal i 2017! «Prosjekt Heimat» ble belønnet med Orkdal kommunes kulturpris. Mange var med til USA for å ta ned og pakke bygningen, og enda flere var med og satte den opp igjen. Nå får alle, både dugnadsfolket og andre interesserte muligheten til å bli med på en unik tur til USA der vi skal besøke alle stedene der bygget sto. Vi skal også besøke andre steder av betydning for noen av utvandrerne fra Orkdal. Og i tillegg får vi oppleve mye av det man forbinder med USA: Storbyer, små koselige landsbyer og enorme jordbruksarealer for å nevne noe.

Erling Hansen blir med som reiseleder på denne turen
Erling Hansen
Erling er en dyktig reiseleder som i dag er avdelingsleder i Amerikabussen. Han er reiseleder for flere turer med Amerikabussen hvert år, og kjenner til området svært godt. Erling har bodd i USA, men bor i dag i Rennebu


24. august 2018
Fly fra Trondheim til Amsterdam med KLM, avgang kl. 06.00. I Amsterdam er det flybytte, og vi flyr videre til Chicago hvor vi ankommer kl. 13.55 lokal tid (7 timer tidsforskjell). Bussen møter oss og vi kjører inn til Chicago hvor vi skal bo sentralt i to netter.
25. august
Dagen starter med en byrundtur med en norsk lokalguide som viser oss byen hun er veldig stolt av! Til slutt på turen besøker vi Museum of Science and Industry der Thamspaviljongen sto under verdensutstillingen i 1893. Vi finner det eksakte stedet der den sto, og dersom alt går i orden skal vi være med på nedsettingen av et historisk minnesmerke (Historical Marker). Vi kjører tilbake til hotellet, og vi har ettermiddagen fri. Hotellet er i gåavstand fra det nye landemerket i Chicago, «bønna» (The Cloud Bean som er en skulptur av en bønne) som ligger i Millennium Park. Vi anbefaler også et besøk i Willis Tower som med sine 445 meter er USAs nest høyeste skyskraper. Dette ligger bare få minutter fra hotellet.
Chicago - Museum of Science and Industry Museum of Science and Industry, hvor paviljongen sto Chicago - the windy cityChicago
26. august
Etter frokost og utsjekk kjører vi ut av Chicago, til Geneva som er en forstad til storbyen. Her skal vi se vikingeskipet som ble bygd i Norge og seilt til Chicago til Verdensutsillingen i 1893. Deretter kjører vi nordover inn i Wisconsin til den trivelige byen Lake Geneva. Her sto Thamspaviljongen i mange år etter at den ble flyttet fra Chicago. Den ble kjøpt av Wrigleyfamilien (som lagde tyggegummi) og de hadde et landsted i Lake Geneva. Overnatting i Lake Geneva.
27. august
Vi skal være med på en liten båttur på innsjøen der vi ser Wrigley-eiendommen fra sjøsiden. Etter båtturen kjører vi videre til Stoughton, som er en veldig norsk by med rosemalte søppelbøtter. Her holder de berømte «Norwegian Dancers» til, de reiser rundt og presenterer norsk folkedans. De har også vært på turne i Norge. Stoughton er også berømt for sin Syttende mai-festival, der de feirer den norske nasjonaldagen i tre dager til ende hvert år. Vi kjører videre til Mount Horeb hvor vi skal bo i to netter. Vi møter medlemmer fra den lokale Sons of Norway-losjen om kvelden. Sons of Norway-gruppen inviterer alle som er med på turen til privat innkvartering hos medlemmene. Vi har også reservert rom på et par lokale motell i byen for de som foretrekker det i stedet. Motellene har enkel standard. For de som velger privat overnatting blir det en rabatt i turprisen.
StoughtonStoughton
28. august
Like utenfor Mount Horeb ligger det tidligere utendørsmuseet Little Norway, der Thamspaviljongen sto de fleste av årene i USA. Det var her dugnadsgjengen i Prosjekt Heimatt demonterte bygningen, pakket den og sendte den tilbake til Orkanger. Vi kjører ut dit sammen med tidligere eier, Scott Winner og får se tuftene av bygningen som ble kalt «Norway Building». Hvis været tillater det, blir det picnic på området. Hvis alt går som planlagt, vil det bli premiere på dokumentarfilmen om tilbakeføringen av paviljongen i biblioteket i Winner-familiens romslige hus på eiendommen.
29. august
Vi forlater Mount Horeb og kjører til Cashton. Her er Wisconsins største amish-bosetting og vi får en guidet tur i dette området. Vi besøker noen av gårdene og får et lite innblikk i den særegne livsstilen som disse fører. Videre kjører vi til byen Westby og spiser lunsj her. Både byen og restauranten har et veldig norsk preg! Det blir også mulighet for å besøke en av USAs største skandinaviske gavebutikker! Etter lunsj besøker vi Norskedalen, et utendørsmuseum med en stor samling bygninger fra norske immigranter til USA. Utpå ettermiddagen kjører vi til Minneapolis.
AmishAmish
Little Norway
Little Norway
30. august
Denne dagen skal vi kjøre nord-vestover fra Minneapolis og første stopp er i byen Alexandria der vi skal besøke Runesteinsmuseet. Her finner man den såkalte Kensingtonsteinen med runeskrift som visstnok skal bevise at det var skandinaver i området på slutten av 1300-tallet. På den store vikingestatuen like ved, «Store Ole», står påskriften «Amerikas fødested». Etter besøket her kjører vi til en liten vingård der vi får smake på noen av vinene og spise en pizzalunch der mange av råvarene er lokalt produsert. Videre kjører vi til Fargo i Nord-Dakota der vi skal være to netter. Om kvelden skal vi spise middag på en av de mest aktive Sons of Norway-losjene i USA, Kringen Lodge. Her er to utflyttede orkdalinger aktive medlemmer, Helge og Kolbjørn Rømmesmo.
31. august
Fargo og Moorhead er tvillingbyer på hver sin side av elven Red River, som utgjør grensen mellom Nord-Dakota og Minnesota. Vi starter dagen på Hjemkomstsenteret som er bygd opp rundt et vikingskip som ble bygd i Minnesota, og senere seilt over de store sjøene og Atlanterhavet helt til Bergen, derav navnet «Hjemkomst». Her er også en eksakt kopi av Hopperstad stavkirke i Vik i Sogn. Senere besøker vi firmaet som Ole Rømmesmo fra Orkdal bygde opp etter krigen, The Rommesmo Companies. Nå heter selskapet TrueNorth Steel, og er i dag ledet av Ole Rommesmo Jr. For de som ønsker det blir det et besøk på Case sin store traktorfabrikk i Fargo.
Helge Rømmesmo Sons of NorwayHelge Rømmesmo på Sons of Norway losjen i Fargo hjemkomstmuseetHjemkomstsenteret
01. september
Lørdagen kjører vi tilbake til Minneapolis og ankommer tidlig på ettermiddagen. Hotellet er nær USAs største kjøpesenter, Mall of America, og det er rikelig anledning til å gjøre noen innkjøp før vi drar tilbake til Norge. Mall of America er forøvrig Minnesotas største turistattraksjon!
02. september
Vi nyter en rolig morgen på hotellet før vi sjekker ut og får en guidet tur i tvillingbyene Minneapolis og St. Paul med en norsk lokalguide. Turen avsluttes på flyplassen hvor vi sjekker inn for flyvningen tilbake til Norge. Avgang med Delta til Amsterdam kl. 17.02
03. september
Ankomst Amsterdam kl. 08.15. Her går vi gjennom passkontrollen, men trenger ikke ta ut bagasjen. Avgang kl. 09.20, ankomst Trondheim kl. 11.30.

 

Overnatting i Mount Horeb
Turprisen inkluderer overnatting i to netter på et hotell litt utenfor Mount Horeb. Vi er imidlertid tilbudt privat overnatting fra lokale medlemmer i Sons of Norway. For turopplevelsen er dette noe vi oppmuntrer til å gjøre. De som velger dette får en rabatt på kr. 1000.- per pers på grunnprisen, og en rabatt på 700.- på enkeltromstillegget. Den lokale Sons of Norway-losjen har sagt at deres medlemmer ikke vil ta i mot betaling. Vi oppfordrer de som velger dette å ta med en gave fra Norge til sin vertsfamilie i stedet.

Mall of AmericaMall of AmericaMinneapolisMinneapolis

Inkludert i prisen

  • Fly Værnes - Chicago, Minneapolis - Trondheim
  • Hotell inkl. frokost 9 netter
  • 5 fellesmåltider (lunsj eller middag)
  • Busstransport i komfortabel turistbuss inkl. transfer til og fra flyplass
  • Inngang på museer i henhold til program
  • Guidet tur i Chicago og Minneapolis/St.Paul med norsk byguide
  • Norsk reiseleder med på hele turen
  • Båttur på Geneva Lake

Ikke inkludert:

  • Øvrige måltider
  • ESTA-registrering (innreisetillatelse i USA).

Pris

Pris pr. person i dobbeltrom kr 21 900,-

Tillegg for enkeltrom kr 5 200,-

De som takker ja til privat overnatting i Mount Horeb får kr 1000 i rabatt.

 Tilslutningsbillett utenfor Værnes kommer i tillegg.

Vi tar forbehold om endringer i programmet.

 


Bestill reisen
Last ned program Send oss en forespørsel