Orknøyene – juni 2025
- 11. - 18.06.2025
- Fra kr 28 900,-
Bli med på oppdagelsesreise til Orknøyene
Orknøyene var navet i vikingenes verden i århundrene rundt tusentallet. Kjapt og gjennomgripende gjorde de øygruppa til sin. Plasseringen var ideell – midt i seilingsleden mellom Norge og De britiske øyer, øyene i vest, Irland og til resten av vikingenes kjente verden. Øygruppa var under norsk herredømme i rundt 600 år, og fra Orknøyene utøvde de norske kongene gjennom Orknøyjarledømmet politisk innflytelse over et stort område i den nordlige Atlanterhavet.
Men lenge før vikingene gjorde strandhugg, var landet befolket av mennesker som satte monumentale spor etter seg i landskapet. Steinalderlandsbyen Skara Brae, steinsirklene Ring of Brodgar og Stones of Stenness og den store gravhaugen Maeshowe står på UNESCOs verdensarvliste. Orknøyene var senteret i en blomstrende kultur i yngre steinalder for mellom 4000 og 5500 år siden.
Himmelen er høy på Orknøyene. Den buer seg over et landskap med lave, runde og treløse åser så langt øyet kan se. Det evig skiftende lyset spiller over det frodige jordbrukslandskapet. Det er en øyverden med fantastiske farger med grønne gressletter, hvite sandstrender, blått hav og gråsvarte forrevne klippevegger.
På Orknøyene bor vi sentralt i øygruppas største by og administrasjonssenter Kirkwall, en liten koselig småby med handlegate, små kafeer, puber og restauranter og den store St. Magnuskatedralen, bygd mens Orknøyene fremdeles var under norsk styre.
Alt dette og mye mer er del av turen vår til Orknøyene.
Velkommen til spennende opplevelser i Vesterled!
Kristin har har vært reiseleder på flere av våre turer til Skottland, Irland og på Svalbard. Hun er arkeolog i Trøndelag fylkeskommune og har nettopp utgitt en kulturhistorisk reisehåndbok om nordre Skottland, ”Oppdag Vesterled”. Hun er i ferd med å utgi en ny bok om Hebridene og Isle of Man. Hun er en meget dyktig formidler, og svært kunnskapsrik.
Dato og pris
Reiseperiode: 11.06 – 18.06.2025
Avreise by | Pris per person når 2 deler rom | 1 person i enkeltrom | |
---|---|---|---|
Trondheim | 28 900,- | 34 000,- | Bestill |
Andre flyplasser | fra 28 900,- | fra 34 000,- | Send forespørsel |
Det er også mulig å reise fra andre flyplasser Send en forespørsel eller ta kontakt med oss på telefon 73535012.
Sender du inn en bestilling vil vi på kontoret i Trondheim ta kontakt med deg under våre åpningstider. Mandag – fredag: 09 – 15.
Solgruppen tar forbehold om feil og utsolgte plasser.
Inkludert i prisen:
- Fly Trondheim – Aberdeen t/r
- 7 hotellovernattinger med frokost
- 3 middager
- 1 lunsj
- Busstransport under hele reisen
- Fergebilletter i henhold til program
- Inngangspenger i henhold til program
- Omvisning Glenmorangie Distillery inkl. smaksprøver
- Norsk guide og reiseleder
Valgfrie tillegg:
- Enkeltrom 5100,-
Dagsprogram
Onsdag 11. juni
Flyavgang fra Trondheim Værnes til Stavanger Sola kl. 09:35. Avreise fra Stavanger Sola til Aberdeen Dyce kl. 15:30.
Vi lander på flyplassen Aberdeen Dyce kl 15:50 om ettermiddagen. Der står vår sjåfør Donald og henter oss med bussen. Vi skal ha samme buss og sjåfør på hele reisen. Fra flyplassen kjører vi nordover og vestover gjennom små landsbyer og skotsk jordbrukslandskap til høylandets hovedstad Inverness.
På turen kjører vi innom Clava Cairns som ligger like ved Inverness. Clava Cairns er en stemningsfull og godt bevart gravplass med røyser og steinsirkler fra begynnelsen av bronsealderen, for over fire tusen år siden.
Overnatting på Columba Hotel ved elva Ness sentralt i Inverness
Velkomst middag – inkludert
Torsdag 12. juni
Etter frokost kan dere rusle noen timer rundt i Inverness og ta byen, som med rette er kalt «Porten til Høylandet», i øyesyn. Byen ligger ved elva Ness bredder, elva som renner fra den kjente innsjøen Loch Ness i høylandet rett sør om byen. Inverness er den største byen i det nordlige Skottland, med over 63 000 innbyggere, men sentrum har beholdt mye av sin småbysjarm. Midt i sentrum ligger Inverness Castle.
Vi starter vår reise nordover og første stopp på reisen er Dunrobin Castle, et eventyrslott med spisse spir og høye tårn og et praktfullt hageanlegg inspirert av Versailles i Frankrike. Med røtter tilbake til 1200-tallet er slottet med sine 189 rom et av de eldste som fremdeles er i bruk som bolig. Men slottet har også en mørkere historie. Slottet har en koselig kafe/tearoom med varme og kalde lunsjretter mm.
Etter lunsj går turen videre nordover langs østkysten av Skottland til landsbyruinene i den lille fraflyttede grenda Badbea. I et område ingen ville ha, regnet som ubrukelig til og med som sauebeite, måtte mange familier bosette seg og prøve å tyne litt mat ut av den ufruktbare jorda. De var kastet ut av sine hjem og tvangsflyttet fra de mer næringsrike dalene i høylandet. Dette er «The Highland Clearances», en tragedie i skotsk historie fra midten av 1700-tallet og utover på 1800-tallet.
Om kvelden ankommer vi den lille byen Thurso – den norrøne guden Tors å (elv) og sjekker inn på Hotel Premier Inn.
Middag på egenhånd
Fredag 13. juni
Etter frokost kjører vi til ferjehavna i Scrabster og går om bord i Northlink-ferja som seiler oss over den strie havstrømmen Pentland Firth til øygruppa Orknøyene. Det er ikke langt over til øyene, men overfarten tar om lag 1 ½ time. Vi seiler langs øya Hoys klippekyst og legger til kai i Stromness på hovedøya – Orkney Mainland. Derfra kjører vi videre til hjertet av Orknøyene og stopper på steinsirklene Stones of Stenness og Ring of Brodgar og besøker steinalderlandsbyen Skara Brae. Alle disse står på UNESCos verdensarvliste som hjertet av Orknøyene i yngre steinalder. De er kulturminner av fremstående universell verdi. Monumenter som forteller historier om Orknøyene som nerven i en rik og livskraftig jordbrukskultur i yngre steinalder for over 5000 år siden. Store og imponerende seremonielle byggverk og landsbyer gir deg glimt inn i en fortidig verden og virkelighet befolket av menn, kvinner og barn for tusenvis av år siden. Bygd i stein og godt bevart for ettertiden. Eldre enn den sagnomsuste steinsirkelen Stonehenge langt mot sør, og bygd mange hundreår før pyramidene i Egypt.
Vi avslutter dagen med innsjekk på hotellene i Kirkwall – Orkney Hotel og Kirkwall Hotel.
Middag på egenhånd
Ring of Brodgar
Lørdag 14. juni
Dagstur til Westray.
Om morgenen legger ferja fra kai i Kirkwall og vi seiler til en av de nordligste av Orknøyene, den vakre øya Westray, kjent som dronningen av øyene. Ferjeturen tar 1 ½ time og på turen utover seiler vi forbi flere av Orknøyene; Shapinsay, Rousay, Egilsay, Eday m.fl. Vi går i land på Westray og tilbringer dagen på øya. I Pierowall, som er øyas lille og eneste landsby, ligger butikker og utsalg som selger kunsthåndverk, strikk, bakst og matprodukter, produkter som er kjent langt utenfor Orknøyene for sin gode kvalitet. I Pierowall ligger også Westray Heritage Center med sitt museum hvor Orknøyenes Venus er utstilt; Westray Wife er en liten figur skjært ut av sandstein for rundt fem tusen år siden. Hun ble funnet under utgravningene på Links of Noltland/Grobust. Vi besøker utgravningsområdet. Kysterosjonen her ute er stor, og havet er i ferd med å spise opp restene etter rike bosetninger med enkeltstående gårdshus, verksteder og saunaer omgitt av åkrer og beiteland fra yngre steinalder og bronsealder.
Andre historiske steder vi besøker er Noltland Castle som ligger i bakkeskråningen overfor Pierowall. Noltland Castle ble bygd som en sterk festning og komfortabelt hjem av Gilbert Balfour i 1560-årene. Det er forsvarsarkitekturen som preger bygningen. Tårnhuset er en borg med to meter tykke steinvegger og ingen vinduer til å slippe inn dagslyset. Kun 71 skyteskår i de nederste etasjene. Hvorfor bygge en festning av et slott her ute i havgapet?
Helt i nord ligger fyret på Noup Head, den dramatiske klippekysten som avslutter øya Westray mot Nordsjøen. Til rette tid på året hekker sjøfuglene i klippene og det er et yrende liv. Fyret ble bygd av David Stevenson i 1898 for Northern Lighthouse Board.
I løpet av dagen blir det tid til lunsj i Pierowall – inkludert
Vi reiser tilbake til Kirkwall med ferja om kvelden.
Middag på egenhånd
Søndag 15. juni
Etter frokost blir det tid til en rusletur rundt i Kirkwall og besøk i St. Magnuskatedralen som dominerer bybildet. Katedralen ble bygd til ære for Magnus Orknøyjarl, orknøyjarlen som ble slått til helgen etter sin død i 1115. Med byggestart i 1136, ble katedralen ferdigstilt i 1450 mens Norge fremdeles var i besittelse av Orknøyene. Det er det største og mektigste minnesmerke over øygruppas seks hundre år lange norske periode.
Vi går om bord i bussen for en tur rundt om på øya Orkney Mainland. I løpet av dagen vil vi besøke Brough of Birsay, Maeshowe og Broch of Gurness – ikke nødvendigvis i denne rekkefølgen, den avhenger av tidevannstabellen for vårt besøk til Brough of Birsay.
Brough of Birsay er ei lita tidevannsøy nord for hovedøya Mainland. På øya ligger ruinene av noen av de best bevarte vikinggårdene i vesterled. Restene etter husene og bygningene er i imponerende god stand, forbundet med Torfinn Sigurdsson. Han var en av de mest sagnomsuste og mektige av de norske orknøyjarlene, og hersket over sitt rike som jarl i sytti år på 1000-tallet.
Maeshowe er en fem tusen år gammel steinkammergrav som står sammen med de andre steinmonumentene på UNESCOs verdensarvliste som hjertet av Orknøyene i yngre steinalder. Gravrøysa er den største på Orknøyene, og skjuler i sitt indre et arkitektonisk mesterverk av et steinkammer. Vår guide viser vei og vi kryper inn i det aller helligste gjennom en elleve meter lang korridor og reiser oss opp inne i et stort og høyt indre rom. Inn hit kom også etterkommerne av norske vikinger og risset den største samlingen av runegrafitti funnet utenfor Skandinavia.
Broch of Gurness står også på programmet denne dagen. En broch er et rundt, høyt og vindusløst steintårn som kan være opptil 14-15 meter høye. De luftige tårnene ble bygd i århundrene rundt vår tidsregning i det nordlige Skottland og på øyene og raget over landskapet, synlige på mils avstand. Broch of Gurness ligger strategisk plassert ved den sterke tidevannsstrømmen Eynhallow Sound, og både plasseringen og ruinene av brochtårnet med landsbyen rundt er vel verdt et besøk. Stranda ved brochen har nydelig hvit finkornet sand for den som vil ta et bad.
Tilbake i Kirkwall er det middag på egenhånd.
Mandag 16. juni
Frokost og utsjekk fra hotellene. Noen timer fri i Kirkwall, med mulighet for å ta en tur til det kjente whiskydestilleriet Scapa eller Highland Park, for den som vil. Highland Park har fått flere priser og medaljer for sin spesielle whisky.
Etterpå kjører vi sørover langs Scapa Flow og får høre krigshistoriene fra 1. og 2.verdenskrig mens vi krysser Churchill-barrierene mellom alle øyene i øst som stenger åpningen inn til det enorme naturlige havnebassenget Scapa Flow. Under begge verdenskrigene lå den britiske flåten samlet i Scapa.
En av historiene langs Scapa Flow er om «The Italian Chapel». Kapellet ble bygd av italienske krigsfanger under 2. verdenskrig. De bygde Churchill-barrierene i løpet av tre år og tettet til sammen to kilometer med havstrekning mellom øyene øst i Scapa Flow. På fritiden fikk de innvilget å bygge et katolsk kapell i fangeleiren på Lamb Holm. Fangeleiren er revet, men kapellet fikk stå med sitt unike interiør som symboliserer håp og tro, fred og kjærlighet. Det er fremdeles i bruk som gudshus og er med årene blitt en turistattraksjon.
Vi returnerer til Stromness ut på ettermiddagen og tar ferja tilbake over Pentland Firth til Scrabster på det skotske fastlandet. Vi bor på Pentland Hotel i Thurso.
Middag på hotellet Inkludert.
The third Churchill barrier
Tirsdag 17. juni
Det er vår siste dag på reise gjennom Skottland.
På tur sørover tar vi en avstikker inn i de tykke teppemyrområdene i hjertet av fylket Caithness til Camster Cairns, to store gravrøyser fra yngre steinalder for over fem tusen år siden. Røysene er veldig forskjellige i utseende, den ene er rund og atten meter i diameter, den andre strekker seg nedover et høydedrag og er over sytti meter lang. De er begge steinkammergraver og det er den indre konstruksjonen som har gitt gravmonumentene navnet. En lang trang passasje fører inn til et sentralt gravkammer som kan være overraskende romslig og med så god takhøyde at du kan stå oppreist. Hva med en tur inn i hjertet av røysene?
Tid til lunsj et egnet sted langs veien før ferden går videre til whiskysmaking på Glenmorangie Distillery i Tain.
Siste besøktssted på turen er Culloden som ligger like ved Inverness. Slagstedet Culloden markerer slutten på en æra i skotsk historie, og ingenting setter i gang skottenes følelsesregister sterkere enn den langstrakte og forblåste heden utenfor Inverness. Etter slaget ved Culloden 16. april 1746 ga skottene tapt overfor England og klansystemet i høylandet raknet. Culloden var kampen om mange ting samlet i et slag, og utfallet fikk vidtrekkende konsekvenser for levevis og livsstil i det skotske høylandet og på øyene. Vi besøker slagstedet som også er en gravplass for de falne. Besøkssenteret har en god kafe og butikk.
Etter nok noen timer på veien sjekker vi inn på Hotel Holiday Inn Express ved flyplassen Aberdeen Dyce.
Avskjedsmiddag – inkludert
Onsdag 18. juni
Hjemreise – Etter tidig frokost går vi fra hotellet til innsjekk på flyplassen og reiser hjem til Norge.
Flyavgang fra Aberdeen Dyce til Bergen Flesland kl 08:50. Lander på Bergen Flesland kl 11:10
Flyreise videre fra Bergen Flesland til Trondheim Værnes kl. 13:40. Lander på Trondheim Værnes kl. 14:45
Vi er her for deg
En reise med Solgruppen kan bli akkurat slik du ønsker deg. Du velger selv den flyplassen du vil reise fra, hvor du vil bo under oppholdet og selvsagt hvor lenge du ønsker å være der. Våre guider på destinasjonen er behjelpelig om du skulle ha spørsmål underveis i oppholdet.